Perşembe, Kasım 17

gürcü eli değmiş gibi! / çerkez tavuğu

"Ataturk ölduğinde 8 yaşindaydum" der babanem hep. biz de burdan onun 30 doğumlu olduğu kanısına varırız, yani bir aşağı bir yukarı 81 yaşındadır babannesi! (maaşallah) O dönem kadınlarının 11 yaşlarında yemek yapmaya başladıklarını da hesaba katarsak, babanem (nam-ı diğer gürcü -şiveyle söylenirse gürci- ve nam-ı diğer cici) aşağı yukarı 70 yıllık aşçı!
Yemek yerken karşısındaki tok insanı acıktırabilen, yaptığı yemeklerin lezzeti hiç bir yerde bulunamayan, bir anda çeşitlerce yemeği ortaya dökebilen, yedikçe ve de yedirdikçe mutlu olan süfer babanne!
Gürcü'nün mutfağının bir dizi kuralı var tabi:
*işe başlamadan eller muhakkak yıkanacak.
*malzemeye el uzatan kişiye direk "eluni yikadun mi?" diye sorulacak.
*evde bulunan malzemeler muhakkak ki değerlendirilecek.
*zeytin iki ısırılışta yenecek.
*yemeğe soğan, salça ve de yağ konulurken el zinhar korkak alıştırılmayacak!
*"ama babanne yağ yememen lazım" diyen toruna "benum yeduğum yağlar burdan istanbula yol olur" denecek...

Akçapakçamıza her gidişimizde babanemden yeni yeni püf noktaları ediniriz. İstanbul'da bi restoranda yediğimiz çok beğendiğimiz ama babanemin yaptığının tadını bulamadığımız çerkez tavuğundan sonra bu bayram babanemden onun çerkez tavuğunu nasıl yaptığını öğrendik, fotoğrafladık.
Tavuk, sıvı yağ, çok ince çekilmiş ceviz+fındık, kırmızı biber, sarımsak, mısır ekmeği (ya da mısır unu)  ve acıka (ya da salça) malzemelerimiz.
Tavuklar haşlanır, tavuk eti kemiklerinde ayırılır, ince ince didiklenir ve haşlama suyuna geri atılır. Bu suya evde bulunan malzeme kullanılır kuralı gereği ufalanan mısır ekmekleri (ya da mısır unu) eklenir.
Sonra bolllca fındık-ceviz karışımı ve de sarımsak eklenir ve karıştırılar kaynatılır.
Bu arada bir tavada yağ kızdırılır, kızan yağa kırmızı biber ve yine evde bulunan malzeme kullanılır kuralı gereği acıka (ya da salça) eklenir, biraz kavrulur ve tencereye eklenir. Kıvamı yoğunlaşıncaya kadar pişirlir.
 Sonra tabaklara alınır, aafiyetle yenir. ta daaa:
Dipte ölçülü not: 70 yıllık göz kararı ustası aşçıya babane bu tavuk kaç gram gelir, kaç bardak su konur, bu fındık kaç fincandır denmiyor tabi :)) Heeeepsi göz kararı, kararınca koyunuz efem!
Dipte ölçekli not: Ben bilahere hepsini ölçüp tartacağım. Bakalım benim gözümün bu hususta herhangi bir kararı var mıymış?
Dipte yine bi not: yemekleriniz gürcü eli değmiş gibi olsun isterseniz yağı, soğanı ve salçayı sakınmayınız efem!

3 yorum:

  1. Bir gasteci olarak '70 yıllık aşçı babaannenin', yaptıklarına yorum yapmak dünyanın en zor haberini yazmaktan daha zordur diyebilirim...Ancak Gürci Aşçının mutfağının kurallarını bilmek, bir yemeğin tarifini belirleyen temel kuralları hiçe sayarak tecrübeleriyle sabit olan bilgiyi düstur edinmesi benim açımdan yaşına-başına, bilgisine-görgüsüne, güleryüzüne, ve herşeyiyle bende büyük bir saygı uyandırmıştır...Bu yazıyı kaleme alarak okuyanlara ulaştıran sevgili arkadaşıma sonsuz teşekkürler...babaane torun her ikizinin eline sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim arkadaşım! Babanem hakkında anlattıklarımın umduğum gibi etki etmiş olmasına ve de beğenmene çok sevindim!

    YanıtlaSil
  3. ben de yorum yapmadan geçemeyeceğim, bildim bileli fotoğraf makinasını görünce örtmesini düzelten, fotoğraflarda görünen ayaklarını siyaha boyattıran sevgili babanem artık torunlarının elindeki makinaya alışıp rahat rahat yemeğini yaparken sanırım 70 milyonun kendisini izlediğinden :P haberdar değildi. Bu arada öyle güzel bir çerkez tavuğuydu ki.. yemeğe doyamadık!!
    şşşşşttt: bu süper yemeği meze olarak yapacağımızı kimse babaneme çaktırmasın, zira eve alkollü gelenleri kabul etmeyen babanem bizi de torunluktan reddedebilir :))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...